28 Eylül 2012de Ankarada AHEF yönetimi olarak planlı ziyaretlerde bulunduk. Ziyaretlerimiz hakkındaki detaylar aşağıdadır:
İlk olarak Türk Sağlık- Sen yönetimini ziyaret ettik. Genel Başkan Önder Kahveci ve yönetim kurulu üyeleri tarafından oldukça sıcak karşılandık. Ziyaretimizden duyduğu memnuniyeti ifade eden Sn.Kahveci, AHEFin artan gücünün farkında olduklarını, yaptığımız çalışmaları dikkatle takip ettiklerini, hekim camiasında bir sivil toplum örgütü olarak AHEFin öneminin her geçen gün arttığını ve Hekim camiasını temsilde önemli bir boşluğu doldurmaya başladığını gözlemlediklerini ifade ettiler. Ayrıca Aile Hekimliği adına onların da çalıştığını ve AHEFle birlikte çalışmaya istekli olduklarını vurguladılar. Daha sonra söz alan Başkanımız Murat Girginer faaliyetlerimiz hakkında kısa bilgiler verdikten sonra sivil toplum örgütü olarak her zaman birlikte çalışmaya açık olduğumuzu, sistemin iyileştirilerek Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının beklentilerine cevap verecek şekilde işlemesini sağlamak için gayret ettiklerini, bu konuda yalnızca Sağlık Sen değil sağlık sektöründeki bütün sivil toplum örgütlerinin desteğini beklediklerini ve işbirliğine açık olduğumuzu ifade etti. Başkanımızdan sonra ben de söz alarak mevzuat çalışmalarımızı ve beklentilerimizi vurguladım. AHEF yönetimi olarak hazırladığımız Aile Hekimliğinde sorunlar ve çözüm önerileri isimli raporu takdim ettik.
Bu arada Sn. Kahveci, Afyonda Aile Hekimliği çalıştayı düzenlediklerini, Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarının sorunlarını masaya yatıracaklarını söyleyerek bizleri de bu çalıştaya davet ettiler. Aynı tarihlerde kongremiz olduğunu ama federasyon olarak temsilci göndereceğimizi ifade ettik. Bunun bir başlangıç olması ve devamlılığının sağlanarak bu tür toplantıların yapılması dileğiyle ziyareti sonlandırdık.
Bundan sonra planladığımız SGK Başkanı Fatih Acar ile olan ziyareti gerçekleştirdik. Saat 16.30da gerçekleştirdiğimiz ziyarette bizi kalabalık bir heyet karşıladı.
SGK Başkanı Fatih Acar, ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirip bizleri dinlemeye hazır olduğunu söyledi. Bunun üzerine Başkanımız Murat Girginer hem AHEFi anlatan, hem de Aile Hekimlerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren hazırladığımız sunumu başlattı. Başkanımız sunumu yaparken ben ve Akif Emre Başkanım pekiştirici açıklamalarda bulunduk. SGK Başkanı Fatih Acarın talebiyle sorunlarımız madde madde görüşüldü.
Görüşmede öne çıkan konular şunlardı;
- Medulla konusu: Mevcut hali ile işlevsiz kaldığını, eczacı kalfalarının bile gördüğü bazı bilgilerin bizim göremediğimizi belirttik. Niye kapandığını sorduk. Görmemiz gereken bilgileri örnekleriyle anlattık. Başkan hak verdi. Neden olduğunu ilgili Daire başkanına sordu. Aldığımız cevap, iyi çalışan meslek kuruluşlarının ne kadar etkili olabileceğini göstermesi açısından önemliydi. Şöyle ki Eczacılar muadil ilaç verdiğimizi iddasıyla bizleri şikayet etmişler, SGKda bunun üzerine sistemin bu yönünü bize kapatmış. Tabiki bizim bugüne kadar bundan haberimiz olmadı. Ne kadar sahipsiz olduğumuzun farkına vardık. Senelerdir meslek örgütümüz olan kuruluşun bizim sorunlarımızla ne kadar ilgilendiğini görmüş olduk. AHEFin gerekliliği ve güçlü olmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Başkan konunun düzeltilmesi için direktif verdi. Eczacılarla ilgili mal fazlalılığı olayında da gerekenlerin yapılmasının önemine dikkat çekildi.
- E-Reçete konusu: Bu konuda ki uygulamanın şu anda hukuki olmadığını, SGK reçeteleri istemedikçe uygulamanın yanlışlıklara yol açacağını belirttik. Gerekçelerimizin haklılığı kabul edilerek konu değerlendirmeye alındı.
- Hasta sorumlulukları konusu: Hasta sorumlulukları açısından önemli konulara vurgu yaptık. Dünyadan örnekler vererek konunun önemini anlattık. Bizlere bu kadar sorumluluk verilirken vatandaşlara da yaptırımların uygulanması gerektiğini detaylarla belirttik. Koruyucu hekimlik uygulamalarında bunun önemini ifade ettik. Birçok konunun yanında İstediklerimizden birisi de Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıklarında Aile Hekimine başvurmanın zorunlu hale getirilmesini istedik. SGK Başkanı bu konuda ana branşları da kapsayan çalışmayı bizim yanımızda ilgili birim amirlerine talimat vererek değerlendireceklerini söyledi. Bu konunun devamında bizden bir yardım talebinde bulundu. SGK olarak vatandaşın eğitimine yönelik tüm ülkeye dağıtılacak bir kitapçık hazırlığında olduklarını, bizim de buna katkımız olmasını rica etti. Biz de yardımın yanında bu kitapçığı, SGKnın yerine Aile Hekimlerimiz aracılığıyla dağıtabileceğimizi söyledik. Onlarda memnuniyetle kabul etti. Hazırlanan kitapçığın ASMlere kadar teslim edilerek dağıtılması kararlaştırıldı.
- Sağlık Raporları: En büyük sıkıntılarımızdan biri olan sağlık raporlarına da vurgular yaptık. Örneğin Ehliyet raporlarında hastanelerde ödeme yapılmaması sonucu Aile Hekimleri üzerinde yersiz baskılar oluşturulduğunu, sisteminde bu işin sonunda daha fazla zarar ettiğini sahadaki uygulamalardan örnekler vererek açıkladık. Keyfe keder raporların çokluğunu, bunların da tetkiklerinin SGK tarafından ödendiğini örneklerle anlattık. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar ile AHEFin de olduğu ortak çalışma yapılması kararlaştırıldı.
- İş görememezlik raporlarını bizim göndermemizin yarattığı sıkıntıları anlattık. Yeni çıkan Mevzuatın uygulanmasını yani elektronik ortamda göndermemiz gerektiğini belirttik. Başkan derhal talimat verdi. Durum düzelecek.
- Emeklilik konumuz çok iyi vurgulandı. Taleplerimiz haklı bulundu. Konunun önemine binaen AHEF tarafından teknik rapor SGKya en kısa sürede verilecek.
- Hastayı görmeden ilaç yazma konusu: daha önce yazılı olarak başvurusunu yaptığımız teklifimizi yineledik. SGKnın da bu konuda bize yardımcı olması gerektiğini, ASMlere gerekirse avuç içi tarayıcısı gibi teknolojik destek sağlayarak destek olunması gerektiğini ifade etik. Konunun inceleneceği tarfımıza iletildi.
- Rapor çıkarılan hastaların ilaçlarını rapor süresi boyunca eczanelerden alınabilmesi gerektiğini örneklerle anlattık. Bu konuda haklılığımız olduğunu, bundan sonra yaptıkkları çalışma ile raporlu ilaç sürelerinin altı aya çıkarıldığını, uygulamanın başlayacağını belirttiler.
Nihayetinde sevgili arkadaşlar, hedefimizin Birinci Basamakta iyi hekimlik yapabilmek için, bilgisini temel sağlık hizmetlerine ve koruyucu hekimliğe ağırlık verecek şekilde yapılandıran, araştırıcı ve sorgulayıcı olan, mesleğini etik kuralları gözeterek uygulayan, yaşam boyu kendi kendine öğrenmeyi görev edinen, uluslararası düzeyde kabul edilen ölçütlerde kendini yetiştirebilen Aile Hekimi olduğunu, koruyucu hekimliğin asli görevimiz olduğunu burada bazı SGK uygulamalarının bunu engellediğini de sunumun sonunda belirttik. SGKnın olaya böyle yaklaşmasını, Aile Hekimlerinin bütüncül yaklaşım göstermesi gerektiğini, bu uygulamadan zarar değil ülke ekonomisinin daha fazla yarar sağlayacağını da ifade ettik. Kaliteli yaşlanan, yaşlılığında az ilaç kullanan ve bakıma ihtiyaç duymayan bir nesil isteniyorsa bunun yolunun Aile Hekimlerinden geçtiğini itinayla vurguladık. Ayrıca DM, HT, Hiperlipidemi gibi hastalıklarda yaptığımız projeleri anlattık.
SGK Başkanımız taleplerimizi rapor halinde bana iletin dedi. Ayrıca yazmamız gerekip te ödenmeyen ilaçların listesini de istedi. Yetkililer not aldı ve listeyi ileteceğiz.
Değerli Arkadaşlar, toplantıdan hafızamda kalan temel noktaları yazmaya çalıştım. İki saatten fazla süren bir toplantıdan aklımda kalanlar bunlardı. Muhakkak hafızamın azizliğine uğrayarak unuttuğum ayrıntılar vardır. Bu konuda affınıza sığınırım.
Görüşmeler beklentilerimizin üzerinde olumlu geçmiştir. Bir kez daha bu tür ziyaretlerin ve toplantıların önemini görmüş bulunmaktayız. Bize göstermiş olduğunuz güven sonucu oluşan motivasyonla AHEFi daha yüksek noktalara taşımak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Not: Anayasa Mahkemesine ana muhalefet partisi ile bizzat görüşerek götürdüğümüz nöbetlerle ilgili davamız ön incelemeden geçerek kabul edilmiştir.
Saygılarımla
Dr.H.Şenol ATAKAN
Aksaray Aile Hekimleri Derneği Başkanı
AHEF Yönetim Kurulu Sayman Üyesi
AHEF Hukuk ve Mevzuat Kom.Bşk.