Değerli Meslektaşlarım,
Toplum Sağlığı Merkezlerinin Kurulması ve Çalıştırılmasına Dair Yönergenin hukuksal dayanağı olmadığı saptamasıyla, dava konusu edilen maddelerinin yürütmesi durdurulmuştu.
181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43. maddesinde, "Bakanlık, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetleri tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve diğer idari metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkilidir." kuralına yer verilmiş olmasının ilgili mevzuatta yönetmelik ile düzenleneceği belirtilen bir alanın yönerge ile düzenlenemeyeceği vurgulanmıştır.
Hatırlanacağı üzere, Sağlık Bakanlığının 2010 yılında çıkarttığı Toplum Sağlığı Merkezleri Yönergesi’nin benzer hükümlerinin yürütmesinin durdurulması ile iptali için de, Türk Tabipleri Birliği tarafından dava açılmıştı. Anılan davada, Danıştay 10. Dairesi, 31.12.2010 tarihinde ilgili mevzuata göre bu alanın en az yönetmelikle düzenlenebileceğini belirterek yürütmenin durdurulmasına karar vermiş; bu Karar’a yapılan itiraz da Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından 29.9.2011 tarihinde reddedilmişti.
Bu çerçevede 2 gündür Ankara da yapılan TSM Yönetmelik çalıştayına Ahef adına katıldım. Toplantıya Aile hekimlerini temsilen Rize AHED Başkanımız, Elazığ AHED Başanımız ve 2.Günden itibarende AHEF hukuk mevzuat komisyonu koordinatörümüz Şenol Atakan da katılmışlardır.
Toplantı 5 grup üzerinden yapılmıştır. Katılmış olduğumuz gruplarda Aile Hekimleri aleyhine olabilecek bazı konularda çekincelerimiz en sert şekilde dile getirilmiş ve birçok maddenin taslaktan çıkarılmısı sağlanmıştır. Genel görüşmede de aynı şekilde son çekincelerimiz belirtilerek görüşlerimiz aktarılmıştır. Bu anlamda Aile Hekimleri adına toplantıya katılan meslektaşlarıma sonsuz teşekkürler.Üst düzey bir bürokratında toplantıda belirttiği gibi aile hekimleri kendi aralarında en iyi organize meslek grubu ...
Ancak üzüntüm o dur ki konunun muhattapları olarak bulunan kişiler arasında bir çoğu aile hekimliği uygulamasının özelliklerini ve temel evrensel kurallarını ve ilkelerini bilmemektedir. Ayrıca özellikle iller bazında bürokrat olarak çalışanlar TSM-ASM arasında ki koordinasyonu ortadan kaldıracak ve alt üst kurum ilişkisine yol açabilecek bazı konularda dayatmacı olmuşlardır. Ancak sonuç olarak bu bir taslak çalışmasıdır ve olgunlaşıp yönetmelik halinde yayınlanan kadar birçok aşamadan geçecektir.
Onun dışında toplantıya katılan ilgili daire başkanı ve bürokratlardan almış olduğum bilgilere göre;
1- Okul çağı aşılamalarının artık okul ortamından ziyade bireysel koruyu hekimlik kapsamında ASM ler de yapılması planlanıyor.
2- Pozitif performans ve periyodik sağlık taramaları kapsamında yılın 2. Yarısında 3 tür kanser taraması geliyor. Bu taramaların ne şekilde yapılacağı ile ilgili önüüzdeki dönemlerde bir çalıştay yapılacak.İlgili daire başkanı ile görüşme ayarlandı.
3- Evde sağlık hizmetleri ile ilgili yeni bir yönetmelik hazır, her an bu işle ilgili yeni yönetmelik yayınlanabilir. Karışık ve sorumluluğun paylaşıldığı bir alan olarak görülüyor.Bizim sorumluluğumuz aynı şekilde kalırken ilerideki dönemde palyatif bakım çerçevesinde rolümüz artabilir..! (bu konu ile ilgiliçekincelerimizi ve yaşabileceğimiz sorunları şimdiden hazırlamamız gerekir)
4- İş ve işci sağlığı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor, aynı şekilde TSM lere İşyeri hekimliği birimi açılabilecek. İşe giriş raporlarıyla ilgili illere gönderildiği söylenen görüş Çalışma bakanlığının web sayfasında yayınlanan yazının aynısı.Bu konu ile hukuk müşavirini Ömer Sömer ile görüştürdüm ama detaylarını ben öğrenemedim.
5- Ödeme yönetmeliği ile ilgili şu an için bir çalışma yok.Ama kafalarında bir takım planlar var.Topyekün ,Çok hassas ve dikkatli olmamız ama bunun yanında çok iyi organize olarak yürütmemiz gereken bir süreç. Yeni bakanımızın bu alanla ilgili görüşleri alındıktan sonra çalışma başlayacak.
6- Özellikle son dönemde Suriye den gelen ama bir çok ilde bulunan sığınmacılarla ve onların sağlık bakımlarıyla ilgili bir düzenleme düşünülüyor.Bununla ilgili de bir çalıştay planlanıyor.
7- AHUZEM eğitimlerini tamamlayan hekimler için ek bir üctetle ilgili bir çalışma var.Ödeme yönetmeliği içinde bulunacak. Neden başkanın yapmış olduğu açıklma içinde bunu belirtmediniz dedim? Ödeme yönetmeliği yayınlanmadan bu açıklamayı yapayız dediler.Ama teknik çalışma hakkında bilgi alamadım.Aklımızda bulunsun ama tecrübelerimden temkinli yaklaşmamız ve kendimizi şartlamamız gereken bir konu.
Saygılarımla
Akif Emre Eker/ Ankara
Ankahed Y.K Bşk.
AHEF 2. Bşk.