ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜNİTE İÇİ ATIK YÖNETİM PLANI I-GENEL BİLGİLER I.1. ÜNİTENİN ADI : ABDURRAHMAN KESKİNER AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ I.2. ADRESİ : ULAŞLI MAH. I.3. TELEFON NUMARASI : 8260076 II-İDARİ BİLGİLER II.1. ÜNİTENİN BAĞLI OLDUĞU KURUM :OSMANİYE HALK SAĞ.MÜDÜRLÜĞÜ II.2. ÜNİTENİN TÜRÜ :AİLE SAĞ.MRK. II.3 TIBBİ ATIKLAR SORUMLUSU :DR.MACİDE BENGÜ İMADOĞLU II.4. TIBBİ ATIKLAR SORUMLUSUNUN İRTİBAT TELEFONLARI :8252242 III-ATIK YÖNETİMİ Bu eğitimlerde, Ünite İçi Atık Yönetim Planı çalışanların her an başvurabilecekleri bir kaynak olarak anlatılır; kalite dökümanları sayfasından ulaşılabilir kılınır. Atık ayrıştırması ASM’MİZde yapılmaktadır. Bu konuda yeterli malzeme temin edilerek atıklar ayrı toplanır. Bilgilendirme yazıları ve talimatlar ile çalışanlar bilgilendirilir. Evsel atıklar, genel atıklar ve ambalaj atıkları olarak sınıflandırılır. Genel atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta genel atıkların ayrı bir şekilde toplanıp, geçici atık deposunda evsel atık bölümüne ulaşması sağlanır. Ambalaj atıklarının oluşumunun ve miktarının azaltılması amacıyla kaynakta ambalaj atıklarının ayrı bir şekilde toplanıp, geçici atık deposunda ambalaj atık bölümüne ulaşması sağlanır. Kontamine olmamaları şartıyla, boşalan ilaç şişeleri ile içeriği boşaltılan serum veya sıvı bulunan şişeler ambalaj atığı olarak değerlendirilir. III.1.4. Tıbbi atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması amacı ile yapılan çalışmalar: III.2. ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRI TOPLANMASI VE BİRİKTİRİLMESİ III.2.1.Evsel Atıklar
Evsel atıklar içinde yer alan genel nitelikli atıklar; sağlıklı insanların bulunduğu kısımlar, hasta olmayanların muayene edildiği bölümler, idari birimler, temizlik hizmetleri, mutfaklar, ambar ve atölyelerden gelen atıklardır. Evsel atıklar içinde yer alan ambalaj atıkları geri dönüşümlü atıklardır. Kağıt, karton, mukavva, plastik, metal vb. atıklar kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanır. Mavi torbalar gri, sert, sızdırmaz metal kovalar içine konur. Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla mavi renkli plastik torbalarda toplanır. Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, set ve iğne gibi hasta ile temas eden materyallerden ayrılır ve içindeki sıvılar boşaltılır. Ambalaj nitelikli atıklar toplanmaları sırasında tıbbi atıklar ile karıştırılmazlar. Karıştırılmaları durumunda tıbbi atık olarak kabul edilirler. Tıbbi atıklar; enfeksiyöz atıklar, patolojik atıklar ve kesici-delici atık alt gruplarından oluşmaktadır. Bu grupta yer alan kimyasal atıklar, toksik, korozif (pH<2 ve="" ph="">12), yanıcı ve reaktif (su ile reaksiyon verebilen, şoklara hassas) özelliklerinin en az birine sahip olmaları durumunda tehlikeli atık olarak kabul edilirler. ASM genelinde kullanılan artık piller depolanarak TEMİZLİK elemanları tarafından düzenli olarak OSMANİYE Belediyesine teslim edilmektedir.Yüksek Düzey Dezenfektan olan gluteraldehit,sodyumbisülfat ile nötralize edildikten sonra kanalizasyona dökülüyor.Zamanı geçmiş ilaçlar tutanak tutulup tıbbi atık olarak imha ediliyor.Yemekhanedeki atık bitkisel yağ ASM’mizde yemek hizmeti olmadığı için bulunmamaktadır.. Florosanlar ise ASM’MİZ PERSONELLERİ tarafından toplanıyor.Kırılmadan kutusunda muhafaza ediliyor.
Kapaklı, tekerlekli, yükleme-boşaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iş için ayrılmış, PVC’den yapılma mavi renkli konteyner kullanılır. Görevlendirilmiş bir temizlik görevlisi tarafından taşınır. Kapaklı, tekerlekli, yükleme-boşaltma esnasında torbaların hasarlanmasına veya delinmesine yol açabilecek keskin kenarları olmayan, yüklenmesi, boşaltılması, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay ve sadece bu iş için ayrılmış PVC den yapılma çelik,üzerinde turuncu renkte,‘’uluslararası tıbbi atık amblemi’’ bulunan konteyneri ile resmi olarak görevlendirilmiş tıbbi atık görevlileri tarafından taşınır. Evsel nitelikli atıklar her ünitenin kendi içerisinde özel belirlenmiş noktalarda toplanır .Evsel atıklar HERGÜN akşamları 18.00 da görevlendirilmiş temizlik personeli tarafından toplanır ve belediye atık deposuna taşınmaları sağlanır.
Evsel atıklar içinde yer alan genel atıklar ve ambalaj atıkları için ASM’MİZ bahçe duvarı dışında belediye atık deposu oluşturulmuştur. Atık Deposunun hacmi en az iki günlük atığı alabilecek boyutlardadır. Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Tıbbi atıklar ASM’MİZ de hasta ve hasta yakını girişlerinden uzakta Geçici Tıbbi Atık Deposunda depolanır. Atık Deposunun hacmi en az iki günlük atığı alabilecek boyutlardadır. Deponun tabanı ve duvarları sağlam, geçirimsiz, mikroorganizma ve kir tutmayan, temizlenmesi ve dezenfeksiyonu kolay bir malzeme ile kaplıdır. Depo kapısı gri renge boyalı, üzerinde görülebilecek şekilde ve turuncu zemin üzerine siyah renkli “Uluslararası Biyotehlike” amblemi ile turuncu zemin üzerine siyah harfler ile yazılmış “Dikkat! Tıbbi Atık” ibaresi bulunur ve kilitlenebilir kapı kullanılmaktadır. Depo kapısı kullanımları dışında daima kapalı ve kilitli tutulur, yetkili olmayan kişilerin girmelerine izin verilmez. Evsel nitelikli atıkların konulduğu bölmede kanalizasyona bağlı ızgaralı bir drenaj sistemi ve bölmenin kolaylıkla temizlenebilmesi için basınçlı bir su musluğu bulunur. Depo, atıkların boşaltılmasını müteakiben temizlenir, gerekirse dezenfekte edilir ve ilaçlanır. Servislerde evsel atıkların toplanması için kullanılan konteynerlerin içi kirlendikçe su ve deterjanla temizlenir, gerektiğinde dezenfeksiyonu sağlanır. Tıbbı atıkların konulduğu deponun temizliği ve dezenfeksiyonu atıkların boşaltılmasından sonra kuru olarak yapılır. Deponun zeminine dökülen sıvılar önce talaş kullanılarak emdirilir. Emilme işlemi bittikten sonra talaşlar toplanıp kırmızı renkli tıbbı atık torbasına atılır. Sonrasında 1/10 oranında hazırlanmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilir. ASM ‘de tıbbi atıkların toplanması için kullanılan konteynerlerin içi tıbbi atık poşetlerinin alınması sonrasında sıvı sızıntısı yönünden kontrol edilir. Sıvı sızıntısı olması durumunda bu sıvı önce talaşla emdirilir ve talaş tıbbi atık poşetine konur. Daha sonra 1/10 oranında hazırlanmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilir. Bu işlem her günün sonunda ve gerektiğinde tekrarlanır. Tıbbi atık temizliğinde kullanılan tüm malzemeler, başka birimlerde kullanılmamak üzere tıbbi atık temizliği için ayrılmış bölümde saklanır.
III.7. KAZA ANINDA ALINACAK ÖNLEMLER VE YAPILACAK İŞLEMLER Tıbbi atıkların taşınması için görevlendirilen personele Tıbbi Atık Yönetmeliğine uygun eldiven, çizme, gözlük ve turuncu renkli kıyafetler temin edilir ve giymeleri sağlanır. Tıbbi atık personeline herhangi bir kaza anında oluşabilecek risklerle ilgili EKK tarafından hizmet içi eğitim verilir. Tıbbi Atık Sorumlusu ile işbirliği yapılarak gerekli tahlil ve tetkiklerin yapılması sağlanır. Tıbbi atık taşıyan personelin kesici delici aletle yaralanması durumunda EKK’ne başvurarak takip altına alınması sağlanır. Yaralanan personel için “Kesici-Delici Alet Yaralanması Bildirim ve Takip Formu” doldurulur. Tıbbi atık kovalarının, kolay devrilmeyeceği hasta ve çalışanların takılıp düşmelerine neden olmayacağı yerlerde bulundurulması sağlanır. Tıbbi atıkların herhangi bir nedenle dökülmesi durumunda o bölgeye hasta/hasta yakınları ve diğer personelin girişinin engellenmesi sağlanır. Tıbbi atıkların toplanması sırasında tıbbi atık torbalarında herhangi bir delinme veya sızdırma söz konusu ise ikinci bir atık torbasına daha konularak sızdırmadığından emin olunduktan sonra atılır. Eğer kovanın devrilmesi söz konusu ise çöpe elle dokunulmadan yerdeki atık süpürülür, yeni bir atık poşetinin içine konulur ve atık kovasının içinde kalan atıklar da bu yeni tıbbi atık poşetinin içine konulur. Sıvı atıklar ise talaşla yoğunlaştırıldıktan sonra tekrar kırmızı renkli plastik torbalara konur. Tıbbi atık kovası da çamaşır suyu ile yıkanarak temizlenir. Yeni bir tıbbi atık poşeti geçirilir. Kovanın devrildiği zemin de 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilir. Temizlikte kullanılan diğer malzemeler de yine çamaşır suyu ile dezenfekte edilir. Tıbbi yaralanmaya maruz kalan personel yaralanmayı EKKne bildirir. Diğer dökülme ve kazalar tıbbi atık sorumlusuna bildirilir. Tıbbi atık sorumlusu bir daha tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alır. Her birimin temizlik personeli evsel ve ambalaj atıklarının toplanması ve atılmasından sorumludur.
ASM’MİZde tıbbi atıklar için 1 adet temizlik personeli görevlendirilmiştir. Bu personellere görevleri ile ilgili EKK tarafından verilen hizmet içi eğitim programlarında görev tanımları iletilir. Tıbbi atık görevlileri MAVİ renkli özel kıyafet giyer, batmayı önleyici özel eldiven, maske, çizme ve sıvı sıçramalarına karşı da koruyucu gözlük kullanır. Tıbbi atığın toplanması ve taşınması tıbbi atık personeli tarafından yapılır. Tıbbi atıklar tıbbi atık konteynerleri ile toplanır. Tıbbi atık personeli tıbbi atıkları toplarken kesinlikle poşetiyle birlikte alır ve sızdırma söz konusu ise başka bir tıbbi atık poşetine daha koyar. Tıbbi atıkları toplarken klinik sorumlusunun gözetiminde çalışır. İğne ucu vb. kesici delici atıklar atılmış ise bunu hemen klinik sorumlusuna ve tıbbi atık sorumlusuna bildirir. Tıbbi atık poşetini kendi vücuduna değdirmeden tıbbi atık konteynerine yerleştirir. Tıbbi atık konteynerinin ağzını kapatır ve kapalı bir şekilde taşır. Tıbbi atık poşetlerini geçici tıbbi atık deposuna koyduktan sonra deponun kapısını kilitli tutar. Deponun sorumlusu, TEMİZLİK personelidir. Bu personel; geçici atık depolarının temizliğini ve düzenini sağlar, yetkisiz kişilerin geçici atık depolarına giriş çıkışını engeller. Geçici Atık Depolarının kapılarının daima kapalı tutulmasını ve havalandırma soğutma sisteminin çalışır durumda olmasını sağlar. Belediye görevlilerince atıkların alınması sırasında gereken kolaylığı ve yardımı yapar. Meydana gelen olumsuzlukları derhal Tıbbi Atık Sorumlusuna bildirir. Atıklar Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü kontrolünde görevlendirilmiş olan özel donanımlı araçlarla HERHAFTA CUMA GÜNLERİ ASM’MİZin geçici tıbbi atık deposundan alınır. Belediyenin sorumlu aracı geldiğinde, tıbbi atık personeli tıbbi atıkları poşetlerini sayarak ve “ULUSAL ATIK TAŞIMA BELGESİ ” belediye görevlisi ile karşılıklı olarak imzalanarak günlük atık miktarı kayıt altına alınır. Bu kayıtlar tıbbi atık sorumlu personeli aracılığıyla tıbbi atıklardan sorumlu ASM yöneticisine bildirilir. Günlük tıbbi atık miktarı ile ilgili belge, Belediyeye tıbbi atıkları teslim etmekle görevlendirilen tıbbi atık personelinin sorumluğundadır. Bu belgelerin aylık dökümünün yapılması ve arşivlenmesi tıbbi atık sorumlusu şefin sorumluluğundadır. ASM tıbbi atık sorumlusu, her ay bu işlemleri denetler ve uygun şekilde kayıt altına alınmasını ve raporlanmasını sağlar.
SİTEMİZDEN wORLD FORMATI İLE İNDİRMEK İÇİN: http://www.osahed.com/FileUpload/ds14303/File/akeskiner_asm_atik_yonetimi.docx |
11500 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |