• https://www.facebook.com/groups/osahed/
AHEF in Gundemdeki konulara ilişkin Bakanlık göruşmesi

AHEF in Gundemdeki konulara ilişkin Bakanlık göruşmesi

 

Değerli Meslektaşlarım

17.01.2012 tarihinde gündemdeki güncel konu başlıklarımızı, Bakanlık yetkilileri ile görüşmek üzere federasyon yönetim kurulunca görevlendirildim. Ankara Aile Hekimliği Derneği Genel sekreteri Alper Aslan ile birlikte, bu çerçevede saat 17.00 da Bakanlıkta hazır bulunduk. Öncelikle Aile Hekimliği Daire başkanımız Osman Bey’i makamında ziyaret ettik.

Burada dün yayınlanan ‘’tabela ve kaşeler ile ilgili genelge’’ ele alınarak çekincelerimiz iletildi.Çekincelerimiz haklı bulunarak genelge yeniden düzenlenmek için geri çekildiği ifade edildi.Sağlık Bakanlığı ibaresininde bulunduğu yeni düzenleme açık ve net ifadelerle yeniden düzenlenecek.Kiralar ile ilgili bir çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunun bilgisini aldık.Konunun tek muhatabının Sağlık Bakanlığı olmadığı, diğer ilgili kurumlarla da görüşülüp en kısa zamanda bir düzenlemenin yapılacağı söylendi.Biraz sonra paylaşacağım konularda ilgili görüş alışverişinde bulunduk.

Daha sonra Genel Müdür Yardımcımız Sayın Halil Ekinci’yi makamında ziyaret ettik. Kendisine gündemdeki şu konular ile ilgili başlıkları sorduk.

1-Asinet.gov.tr uzantılı sisteme A.H veri girişi yapılacak mı?

Cevap: Biz A.H den kullandıkları AHBS programları dışında herhangi bir yere veri girişini istemiyoruz. Bu bulaşıcı hastalıklar şubesinin bir uygulaması, kendilerine A.H den böyle bir veri girişini istemediğimizi ilettik. Ancak bizden görüş alınmadan yayınlanmış.TSM ler ve İSM ler isterlerse buradan veri girişi yapabilir ama A.H yapmayacak. Eğer bu gereklilik şartsa AHBS programları üzerinde bir takım düzenlemeler yapılabilir.

2-Karekod 2D bulundurulması kimlere zorunlu tutuluyor? Karekod olmayan bazı A.H ne aşı verilmeyeceği bilgisi bize ulaştı bu konuda ki düşünceleriniz?

Cevap: Şu an için sınıfsız olan birimlerde ve ASM lerde karekod bulundurma zorunluluğu yok, bunu biliyoruz ve yönetmelikle çelişen bir durum varmış gibi duruyor. Ancak biz zaman içinde tüm birimlerde karekod okuyucu bulunmasını ve aşıların bu şekilde girilmesini arzuluyoruz. Bu konu ile ilgili düzenleme üzerinde çalışıyoruz.

Ancak düzenleme yapılana kadar Karekod okuyucu yok diye kim A.H ne aşı vermiyorsa, bir tutanak ile durum tespiti yapın ve en kısa sürede bize ulaştırın. Gereken neyse yaparız. Böyle bir uygulamamız yok.

3-Yeni atama ve nakil yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin 10 ve 16. Maddesinde başka illere atanabilir hükmü vardır? Bu konu A.H ni de kapsıyor mu?

A.H uygulama yönetmeliği ile Aile Hekimlerinin kadroları güvence altına alınmıştır. Bu çıkan yönetmelik A.H ile ilgili değil. Kadro fazlalığı olan diğer birimleri ve diğer personelleri ilgilendirmektedir. A.H nin kadroları ASM ve bağlı bulundukları TSM lere alınmıştır. Bir A.H i görevinden ayrıldığında PDÇ de fazlalık bile olsa bağlı bulundukları yerde görev yapacaklardır.(Personel Şb ile görüşülüp cevaplandı)

4-Damga Vergisi ile ilgili olarak bir düzenlemem var mı? Maliyenin görüşünde bir değişiklik oldu mu?

Konu ile ilgili olarak daha önce de söylediğimiz üzere çalışmalarımız tamamlandı. Taslağımız meclise sunulacak 2. Mini torba yasanın içinde yer alacak. Maliye ile görüşüyoruz. Bu sefer sorun çıkmayacak.

5-Defin Ruhsatları A.H ne yıkılmaya çalışılıyor? Yerinde otopsi nöbetleri ile ilgili bir düzenlemeniz olacak mı?

Bu daha çok perifer ilçelerde belde ve köylerde yaşanan bir sorun. Merkezlerde belediyelerin böyle bir hizmeti var zaten. Yasalarımız ve yönetmeliklerimizde açıkça yazdığı gibi, bu görev öncelikle belediye hekimlerinin sonra hükümet tabiplerinin yoksa TSM hekimlerinin görevidir. TSM hekiminin bulunmadığı yerlerde de tabii ki aile hekimleri de verebilir. Ancak bu konuyu İç İşleri Bakanlığı ile görüşüp kanaat önderlerinin, muhtarların, bölge jandarma komutanları gibi kişilerinde adli bir vaka olmadığı konusunda bir çekincesi yoksa defin ruhsatı verebilmesinin önünün açılması gerekir. Ancak Aile Hekimlerinin  alenen isimlerinin ve telefonların paylaşılmasına bende karşıyım. Ve böyle bir şikâyet olursa hemen düzenlemesini yaparız.İlgili birimleri uyarırız.

6-Esnek Mesai uygulaması konusunda halen bazı illerden sıkıntı haberleri alıyoruz. Bu konuda bir düzenleme veya çalışma var mı?

Biz, esnek mesai uygulamasının yaygınlaşması tarafındayız.Bunun için düzenlemelerimizi bu yönde yapıyoruz.haftalık 54 saat olan mesai yi A.H gece ''24-06 saatleri haricinde'' hafta içi de olmak üzere düzenleyebilir.İsteyen hafta sonuna mesaisini de ekler.Bu konuda yerel uygulama yanlışlıkları yapılıyorsa bize ulaşan şikâyetleri ivedilikle düzeltiyoruz.(Şahsi kanaatim; yeni düzenleme ve yönetmeliklerde esnek mesainin yaygınlaştırılması için bir takım düzenlemeler yolda.!!, hazırlıklı olmalıyız)

7-Kiralar konusu

Bu konu ile ilgili taslak çalışmamız hazır. Konunun muhatapları ile görüşüp son şeklini vermeye çalışıyoruz. Kamu lojman birim m2 fiyatına endekslemek için bir takım yasal düzenlemelerin yapılması lazım. Eğer bu mümkün olmaz ise bir takım objektif kriterlerle birim m2 fiyatlarını belirleyip bunun tüm illerde aynı şekilde uygulanmasını sağlayacağız. İller arasında farklı uygulama modelleri kalkacak.

8-ZMSS ile ilgili düzenleme

Bu konuda haklısınız. Bunu görüştük ve düzenlenmesi hazır. Muhatapların bilgisine sunuldu. Bir daha ki dönem bu düzenlemeyi yetiştireceğiz.

Son olarak;

Biz, Aile Hekimlerini ve Aile Hekimliğini çok önemsiyoruz. Halkın memnuniyet oranlarının yüksek seyretmesi güzel. Aşı oranları, izlemler son derce güzel. Bunlarda sizin emeğinizin çok olduğunu ve özverili çalıştığınızı biliyoruz. Ancak sizlerin motivasyonun da azaldığını farkındayız. Yapmış olduğumuz çalıştaylarla sizlerden almış olduğumuz veriler son derece kıymetli. Bundan sonraki düzenlemelerimizde ve yönetmeliklerde bu verilerden ve isteklerinizden yararlanıp göz önünde bulunduracağız. Çok büyük bir anormallik olmadığını sürece bundan sonra özlük haklarınız, mali haklarınız anlamında kaybınız olmaması için çalışıyoruz. Mesleki yapılanmanızı ve İl derneklerinin çalışmalarını ve Aile hekimliğine kazandırdıklarını takip ediyoruz. Sosyal projelerinizi ve aile Hekimleri Federasyonunun ‘’Türkiye’’ ibaresi almasını destekliyoruz. Güçlü bir yapıyla ve siyasete bulaşmadığınız sürece Aile hekimliği konusunda muhatabımızın siz olmasını arzuluyoruz.

(Not; her iki görüşme de uzun sürdüğü için kullanılan ifadelerde bir takım farklılıklar olabilir. Ancak içerik ve genel görüşme bu çerçevededir.)

 

Dr Akif Emre EKER

ANKAHED YK Başkanı

AHEF 2. Başkanı

  
4627 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Takvim
Hava Durumu